Nová dimenze...

V očekávání nového sólového CD si zpěvačka Laury a její tygři pořídila fotoset pro média a P.R. účely. Přitom jsme si o novém projektu i Lence samotné krátce popovídali.

Česká i světová hudební scéna je přeplněná, máš malé dítě, máš představu o tom, co bys dělala, kdyby to nebyla hudba?

Momentálně zcela vážně uvažuju, že si vystuduju design interiéru. Nevím, jestli se tím někdy budu živit, ale vím, že by mě to hodně bavilo. Zatím si chci jen rozšířit obzory.

Zpíváš ještě s Laurou? A pokud ano, jak vypadá budoucnost spolupráce?

S Laurou zpívám pořád a do budoucna bych na tom nechtěla nic měnit. Je to moje srdcová záležitost a koncerty s touhle kapelou mě pořád baví. Letos na jaře jsme pokřtili krásnej novej nosič „knížko-DVD“ Big Bang!, na kterým je záznam koncertu ve velkým obsazením (16 lidí na pódiu) z podzimu loňskýho roku a Karel Šůcha k tomu napsal krásnou mini knížku, kde popisuje, jak vznikaly texty k jednotlivým písničkám. Je to moc hezky napsaný. Navíc jde o vůbec první „živák“ Laury za celou její existenci. A vlastně je to ojedinělý i tím, že je to opravdu „živák“. Většina koncertů na DVD se dneska točí, nebo minimálně opravují ve studiu. My jsme nepřehráli ani notu.
V létě nás čeká hraní na festivalech a městských slavnostech po Čechách i na Slovensku.

Jak se díváš na současnou českou hudební scénu, co se Ti líbí, co ne?

Já, abych pravdu řekla, moc českou hudební scénu neposlouchám. Je tady hodně více, či méně povedenejch kopií. Pár oblíbenců ale mám, jejich tvorbu sleduju a na jejich desky se vždycky těším. Teď to jsou třeba noví Tata Bojs. Novou desku dělají Buty, nebo třeba Lenka Dusilová s Beatou Hlavenkovou, na ty se těším. Většinou mě zaujme právě něco, co je osobitý a když o tom teď přemýšlím, většinou je to zpívaný česky.  Z novějších věcí je to třeba Čoko Voko, nebo se mi těď líbí novej singl od kapely Lanugo.

»Dost bylo nářků.. Hurá do práce..!!!
«

Chystáš novou desku, jak bude vypadat / znít a proč?

Ano, chystám svoji další sólovou desku.  Připravuju ji s Michalem Pelantem, který kromě toho, že napsal většinu písniček, bude i producentem alba. Momentálně se dostáváme do závěrečné fáze příprav, před tím než půjdeme do studia. Kromě Michala jsem na desku pozvala několik velmi sympatických a talentovaných hostů a vážím si toho, že moje pozvání přijali. Jejich jména zatím neodtajním, dokud nebude jasné, které písničky se na desce objeví.
Dlouho jsme řešili, jak by měla deska znít. Jediný, co nám bylo jasný hned od začátku, že deska musí mít svůj osobitý zvuk a nesmí být, byť povedenou, kopií něčeho jinýho. Dál jsem věděla jsem, že oproti první sólovce, chci udělat druhou desku daleko žánrově vyhraněnější. Při posledním výběru, kdy jsme poměrně jednohlasně vybrali 17 písniček, na kterých chceme dál pracovat a poslechli si je pohromadě, jsme zjistili, že jsme vlastně naladěni určitým směrem a že ty písničky jsou jaksi kompaktní už v téhle fázi a dovedli jsme si je vedle sebe na desce představit. Takže teď šijeme kabátky jednotlivým písničkám a sami jsme zvědaví, jak to dopadne a jestli to všechno stihneme. Křest v Malostranské besedě by měl proběhnout 26.9.2011.

Potýkáš se s trendem inernetu, MP3, stahování atp.? Ovlivňuje to nějak tvůj přístup k tomu, co v hudbě děláš??

Internet a neoprávněné stahování a šíření muziky mě bohužel dost zásadním způsobem do života zasahuje. Nejsem zastáncem volného šíření hudby kdekoliv a nevidím jediný důvod, proč by to tak mělo být. Neznám jediný jiný odvětví, kde by se krádež všeobecně tolerovala. Pochopila bych, že bude hudba zdarma, kdyby o ni neměl nikdo zájem, ale hudbu poslouchají všichni a téměř pořád. A napsat a natočit dobrou písničku, stojí hodiny práce a ty by měl muzikant mít za užití zaplacený. Ve finále ale uživatel-fanoušek okrádá sám sebe. Protože jeho oblíbenec, místo aby se věnoval skládání novejch písniček pro svý fanoušky, musí někde shánět peníze, aby desku vůbec natočil. To mluvím hlavně o českých poměrech a ne zrovna neznámejch kapelách.
Já sama teď řeším dost zásadně finanční zajištění natáčení svojí sólovky a musím říct, že je dost obtížný. Několik osvícených partnerů jsem našla, ale většinu si budu zřejmě muset zaplatit z vlastní kapsy. Což by nevadilo, kdybych věděla, že si desku fanoušci koupí. Já ale k tomu musím přistupovat s tím, že je to vlastně spíš propagační záležitost, která se mi vrátí až koncertováním, kde ovšem splacení celého natáčení trvá poměrně dlouho, protože i když přimete veškerá úsporná opatření, pohybujete se pořád v dost vysokých číslech. Ale dost bylo nářků... hurá do práce!!!!

14.06.2011

Komentáře (2)

Thomassino

Thomassino | 22.04.2012 | 21:42

Deska vyjde v květnu.. Konečně.. :-)
jane

jane | 11.01.2012 | 20:21

co je s doskou?uz je vydana?

Vložte svůj komentář




    
Zpěvačka Lenka Nová Zpěvačka Lenka Nová Zpěvačka Lenka Nová Zpěvačka Lenka Nová Zpěvačka Lenka Nová Zpěvačka Lenka Nová